Extremadura is waarschijnlijk niet de eerste regio waar je aan denkt wanneer je het over Spaanse wijn hebt, en zo onlogisch is dat ook niet. Deze regio tussen La Mancha (midden-Spanje) en de Portugese grens was tot voor kort meer gekend vanwege de kurkproductie, de olijfolie, het schapen- en geitenvlees en de jamon iberico. Toch kent de streek een lange wijntraditie, die teruggaat tot de Feniciërs, de Grieken en uiteraard ook de Romeinen. Die traditie is nooit volledig vergeten, en de voorbije decennia is de wijnbouw in Extremadura weer helemaal opgeleefd.
Extremadura ligt dicht bij het centrum van Spanje, dat een zeer warm, continentaal klimaat heeft. Gelukkig waait er ook een frisse zeebries, die de verkoeling brengt waar een goeie wijn om vraagt. De grond is er vrij vruchtbaar, met veel klei, zand en kalksteen in de bodem, en danktij de Taag en Guadiana rivier is er ook voldoende water in de buurt.
In Extremadura zijn er momenteel 2 DO’s (denominacion de origen): Cava en Ribera del Guadiana. De DO Cava zal je misschien verbazen, aangezien we vooral Cava uit Catalonië kennen, maar ook in deze uithoek van Spanje wordt zeer goeie schuimende wijn gemaakt. Hiervoor gebruiken ze de klassieke Cava-druiven Macabeo, Parellada en Xarello, maar ook Chardonnay. De bubbels komen er dankzij een tweede gisting op fles, volgens de metodo tradicional dus. Cava uit Extremadura is prijs-kwaliteit ook extreem interessant: je vindt er al goeie bubbels vanaf €7, en je kan meteen ook een onbekend kwaliteitsproduct serveren op je feestje!
De andere DO, Ribera del Guadiana, ligt langs de rivier de Guadiana (what’s in a name…), en biedt een zeer breed aanbod aan witte en rode wijnen. Qua hoeveelheid overheerst de witte wijn, die voornamelijk gemaakt wordt van Pardina, Macabeo, Cayetana Blanca, Pedro Ximenez (de druif waar ze iets verderop Sherry van maken), Verdejo en Eva. Zoals je al leest ligt de focus van de DO dus vooral op lokale druivensoorten. De rode wijn is iets internationaler, met druiven als Cabernet Sauvignon en Syrah, maar ook hier worden Spaanse druivensoorten gebruikt: Garnacha Tinta, Bobal, Tempranillo en Monastrell.
Behalve de twee DO’s zijn er ook veel wijnmakers die gewoon hun eigen ding doen, en de regels van de DO’s niet volgen. De herkenbaarheid van de wijn komt dan niet van de herkomstbenaming, maar wel van de reputatie van de wijnmaker zelf, die na vele jaren creativiteit en innovatie wordt opgebouwd. Je kan dus niet echt een stijl op de wijnen uit Extremadura plakken. De enige manier om de wijnen te leren kennen, is door er zoveel mogelijk zelf te proeven.