Meteen naar de inhoud

Domein Cuvelier, Borgloon

    De ene keer moet je een afspraak proberen te maken, een maand of twee wachten en een halve dag, of meer, reizen om een wijnbouwer te kunnen bezoeken, de andere keer organiseert de schoondochter een proeverij voor manliefs’ verjaardag. Tof dat we daar dan bij mogen zijn, gezien de niet geringe interesse.

    Domein Cuvelier, voorheen ook Cubiz, ligt in Jesseren, Kerniel en Haren… En dat is Borgloon, Limburg. Yves doet de rondleiding, regelmatig aangevuld en/of verbeterd door de gastvrouw en mede-eigenaar Miet. Er is ook Patrick, broer van Yves, maar die was er niet…

    Ik heb ondertussen het genoegen gehad veel Vlaamse wijnmakers te spreken, maar een klassieke rondleiding met uitleg over het proces was even geleden. Feit is dat Yves met gemak een week vollult over de aanplanting, de snoei, de oogst, het verwerken van de druiven, de opvoeding van de wijn, het bottelen, het manipuleren van stille wijn tot sprankelende…  Zelfs over de flessen, kurken en muselettes kan hij een namiddag uitweiden op eenvoudig verzoek.

    Dus beperkt hij zich tot de zaken die er voor hem toe doen en voor Wijndomein Cuvelier het verschil maken. Onder het motto: ‘en voor de rest zijn er boeken…’, dit is mij bijgebleven.

    Den Yves is een toffe peer, met een eigen gedacht. Hij weigert zich te schikken naar de algemene regels en loopt meer naast dan op de voor de hand liggende paden. Hij heeft natuurlijk een zeer ruime ervaring in fruit, dat is eigenlijk de hoofdbezigheid van de familie Cuvelier – we zijn tenslotte in Haspengouw, hij weet ook zeer goed wat de regelgeving inhoudt en waar er ruimte is voor creatieve interpretatie.

    Ik ga dat hier niet uit de doeken doen, maar waar Cuvelier een betere of originelere wijn kan maken door in te spelen op de weinige ruimte die wordt gelaten in de wetteksten, wees dan maar zeker dat hij dat zal doen. En dat het publiek daarvoor dan minder groot is neemt hij er graag bij.

    Liever kleinere oplagen van originele wijnen, dan een formule om van zijn druiven elk jaar veel, commerciële wijn te maken. Wijnmakers die zeggen dat een herkomstbenaming alleen maar beperkend werkt hebben sowieso een voetje voor bij ons… Al moet je wel veel proeven om te kunnen evalueren of dit een meerwaarde biedt, dan wel een soort nergens naar toe leidende koppigheid betreft… Maar dat proeven doen we graag.

    Een Vlaamse wijnbouwer die monocépage Grüner Veltliner maakt, is waarschijnlijk mentaal onvolwassen… of juist zeer gericht bezig. Neem maar van mij aan dat het laatste van toepassing is op Yves. Want je moet weten dat je zoiets niet zomaar bedenkt bij het ontbijt, om dan ’s avonds wat klaar te maken om te eten bij die nieuwe wijn. Minimum vijf jaar ben je bezig om planten te vinden, te planten, te onderhouden, ertegen te praten… voor je (genoeg) druiven hebt om er wijn van te maken. En ook dat neemt dan weer tijd in beslag, want momenteel wordt de wijn aangeboden van druiven die in 2018 werden geoogst. Wat zeg je dan? Respect! Juist, dat zeg je dan.

    En hoe zit dat dan met die wijnen? Wel, als nadeel van kleine oplagen die vaak veranderen kan je aanvoeren dat je soms wijnen mist omdat die er eenvoudigweg niet meer zijn. Ook kan het interessant zijn voor een serieus restaurant om een volledig lot op te kopen, als het aansluit bij je visie, en die zelfs apart te etiketteren. En dan zien wij die niet eens, behalve in het betreffende restaurant dan. Dat moet wel heel goed zijn natuurlijk, want de brasserie van om de hoek doet dat niet.

    We hebben meer geproefd dan ik heb onthouden. Of ik heb niet alles in detail onthouden van wat ik heb mogen proeven… maar het oordeel was zonder twijfel overwegend positief.

    De BizBarr ’19 – wacht, er komen nog variaties op de naam – is een mono Chardonnay op eik gelagerd die zo naast zijn Franse neefjes kan staan. Ik ben zelf een beetje ABC, Anything But Chardonnay, maar mijn medelebberaars konden de eiktoetsen en de lichtzure finale zeer op prijs stellen.

    De BizNoir op basis van Pinot… Noir, jawel. Verrassing! Een volwassen, doch elegante rode wijn die, licht gekoeld, wel eens de ster van de zwoele zomeravonden in 2022 zou kunnen worden. Voor wie een wijntemperatuurkast heeft, steek die bij de witte wijn op zo’n 9 graden. Voor wie zo’n ding niet heeft, een uurtje vooraf in de koelkast zetten zou ongeveer hetzelfde resultaat moeten geven. Niet gekoeld? Niet erg! Ook dan zal de BizNoir bekoren, maar “cool” komt hij het best tot zijn recht.

    We hebben ook drie sprankelende Cuveliers geproefd, en dat zijn stuk voor stuk interessante wijnen, elk met een eigen verhaal dat Yves u graag vertelt.

    Mijn voorkeur ging uiteindelijk naar de Blanc de Biz, opnieuw een leuke insteek qua naam, en de ervaren sprankelliefhebber heeft nu al door dat ik hier gigantisch in mijn eigen voet schiet… De “Blanc de Blanc”, zoals die in Champagne en andere streken wordt genoemd is een monocépage van Chardonnay. De “Blanc de Bizz” is daar uiteraard de Jesserse versie van en dit is een voltreffer.

    Ter mijner verdediging: een gewone wijn, “stille wijn” zoals we die dan noemen onder wijnsnobs, en een sprankelende wijn zijn totaal verschillende producten die kort na het persen van de druiven een totaal verschillend parcours afleggen voor ze in uw glas belanden. De romigheid, die zo kenmerkend is voor Chardonnay die op eik heeft gelegen, is in de sprankel ver te zoeken, want daar krijgen we klassieke, frisse smaken als appel en (al dan niet kwee-)peer, maar vooral een perfect gebalanceerde, droge aperitiefwijn voor de betere gelegenheden. De Blanc de Biz kan ook bij schaaldieren of uw favoriete kreeft, natuurlijk.

    Daarnaast hebben we ook de “CuBiz” (de klassieke Cuvelier, als ik het goed begrepen heb) en de Cuvée Emma (rosé sprankel) geproefd. Ik laat u die volgaarne zelf ontdekken…

    Puur uit liefhebberij, maar de “PinotBiz” (waar blijven ze het halen?) 2020 ligt bij ons klaar voor evaluatie bij de eerstvolgende proeverij. Dat is een combinatie van Pinot Gris en Pinot Blanc. Die is eigenlijk niet meer beschikbaar en wordt voorlopig niet meer verwacht in het assortiment. Maar met Yves weet je nooit natuurlijk…

    Dus. Wijnliefhebber? Dorstig naar wijninformatie en interessante wijnen? Mailtje naar Miet voor een afspraakje (met haar man…) en dat komt in orde. Of het contactformuliertje invullen op cubiz.be.

    Doe hen de groeten van ons.

    Wij gaan binnenkort enkele van de Cuveliers opnieuw proeven en grondig evalueren, voor het geval u het eerste jaar niet in Jesseren zou geraken. U hoort dan wel welke tertiaire aroma’s we hebben (uit-)gevonden en wat u er eventueel mee kan combineren om te eten.

    De wijnproever.

    PS: de styling van de etiketten en het logo is ook bijzonder knap en, vooral, herkenbaar. Doet uiteraard niets aan de wijn, maar het is wel belangrijk op commercieel vlak!

    Contact : https://www.cubiz.be

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    nl_NL