Voor deze proeverij hebben we iets speciaals op het programma staan (we maken het onszelf niet gemakkelijk deze keer): een vergelijkende studie van drie flessen Sauvignon Blanc, gemaakt in ruwweg dezelfde regio in Chili, door dezelfde producent: Amayna Wines. Dat klinkt misschien niet heel spannend, want iedereen kent Sauvignon Blanc en weet hoe die smaakt, maar ik kan je nu al zeggen dat het de moeite is om tot het einde te lezen, want we doen enkele verrassende ontdekkingen…
De glazen worden ingeschonken, en een eerste verschil is meteen duidelijk. De standaard Sauvignon en de Cordon Huinca hebben een typische lichtgele kleur, maar de kleur van de barrel fermented is een stuk dieper, met wat lichte oranje tinten. Dit is typisch voor wijn die op oxidatieve wijze gerijpt zijn, en het schept voor ons ook al wat verwachtingen voor wat nog komt.
Dan is het tijd om aan de eerste wijn te beginnen. De Amayna Sauvignon Blanc van 2018 is de meest basic versie die Amayna aanbiedt en is een Sauvignon Blanc zoals we die kennen: frisse wijn, hoge aciditeit, ideaal om bij het aperitief of bij een lichte maaltijd te drinken. In de neus vinden we uiteraard heel wat citrus terug, maar ook florale aroma’s en een zekere mineraliteit. Niets al te excessief, maar dat hoeft ook niet in een Sauvignon Blanc. In de mond ervaren we meer van hetzelfde: frisse smaken, veel zuren en een lange afdronk waarin de citrus duidelijk blijft hangen. De balans is er niet 100%, daarvoor overheersen de zuren net iets te veel over de body, maar dit is een heel aangename interpretatie van Sauvignon Blanc en belooft ook veel goeds voor de volgende wijnen.
De tweede wijn in ons rijtje Sauvignon Blanc is de Cordon Huinca. Deze wijn is gemaakt van druiven uit de hoogst gelegen wijngaard van Amayna, in de Leyda Valley. De reputatie van deze kleine wijnregio in het noorden van Chili is de voorbije jaren heel erg gegroeid, en de wijn in ons glas bewijst dat dit zeker terecht is. In de neus merken we opnieuw wat aroma’s van citrus, maar vooral ook perzik en ananas. De aroma’s zijn niet alleen meer ontwikkeld dan in de eerste wijn, ze zijn ook een stuk expressiever, wat een rechtstreeks gevolg is van een lang groeiseizoen in een koel klimaat. In de mond merken we ook wat meer body en een ronder mondgevoel, en de afdronk is opnieuw vrij lang met aroma’s van citrus en ananas. Deze wijn is een stuk beter in balans dan de eerste, alleen komen de fruitige smaken in de mond naar ons gevoel net iets te weinig door om dit een echte topper te maken.
En zo komen we bij de Sauvignon Blanc Barrel Fermented, een wijn die liefst 12 maanden op houten vaten heeft gelegen, en daarna ook nog meerdere jaren op fles (de wijn is van 2013). De verwachtingen waren hooggespannen door de donkere kleur van de wijn en de exotische aroma’s die ons al tegemoet kwamen. Het was even zoeken om individuele geuren te onderscheiden, maar we kwamen uiteindelijk aan rijpe abrikozen, confituur, honing, tropisch fruit en gist. Het is een mix waar we zeker nog wat langer over hadden kunnen doorbomen, en dat hebben we eigenlijk ook gedaan, maar dat zou deze blog net iets te lang maken. Ik beperk me dus tot deze 5 aroma’s, maar die geven al een goed beeld van de complexiteit en de maturiteit die je in deze wijn terugvindt. In de neus dan toch, want in de mond was het allemaal net iets minder expressief… De wijn heeft een volle body en goeie aciditeit, maar de fruitige smaken zijn niet meer zo overduidelijk aanwezig en vallen ook iets te snel weg in de afdronk. Desondanks is dit een unieke wijn, met een aromatische complexiteit die je niet snel in een witte wijn vindt.
Wat moeten we nu onthouden van deze proeverij? Wel, om te beginnen tonen deze wijnen nog maar eens aan dat de kwaliteit van de druif misschien de basis is voor de wijn, maar dat de keuzes van de wijnmaker bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat. De gewone Sauvignon Blanc en Cordon Huinca zijn onderling al heel verschillend, maar beiden lijken helemaal niet op de Barrel Fermented. En toch is dit allemaal Sauvignon Blanc! Dat bewijst dat het belangrijk is om te blijven proeven en open te staan voor nieuwe interpretaties van gekende druiven. Ten slotte onthouden we ook dat de goeie reputatie van Chili als wijnland helemaal terecht is. Ze produceren natuurlijk ook veel goedkope, simpele wijnen, net als veel andere landen trouwens, maar in regio’s als de Leyda Valley slagen ze er ook duidelijk in om kwalitatief hoogstaande wijnen te produceren, die een plekje in de wijnwereld (en in je wijnfrigo) verdiend hebben.