Languedoc is misschien wel de regio in Frankrijk die de voorbije decennia de grootste evolutie heeft doorlopen. Vroeger was de Languedoc vooral een bron van goedkope bulkwijn, maar net omdat de grond hierdoor ook goedkoop was, en de ligging nog steeds uitstekend voor wijnbouw, zijn er meer en meer wijnproducenten bijgekomen die willen experimenteren en op zoek gaan naar kwaliteit. Languedoc heeft niet dezelfde traditie en classificatieregels als Bordeaux, Bourgogne of zelfs Côtes du Rhône, waardoor ambitieuze wijnmakers naar hartelust hebben kunnen zoeken naar de ideale combinaties van druiven en terroir. Het resultaat is een zeer diverse wijnstreek, die absoluut de moeite is om te ontdekken.
Algemene kenmerken
Languedoc is zo’n diverse regio dat het moeilijk is om echt algemene kenmerken te benoemen. Hier volgt toch een poging… Wijnen uit de Languedoc zijn bijna altijd blends van verschillende druiven. Behalve als de wijnmaker ervoor kiest om een monocépage uit te brengen natuurlijk. De klassieke druiven voor rode wijn zijn Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault en Mourvèdre, net als in de Côtes du Rhône, aangevuld met Cabernet Sauvignon, Merlot, soms wat Pinot Noir en enkele lokale variëteiten die in bepaalde subzones gebruikt worden. Voor de witte wijnen is het eigenlijk hetzelfde verhaal. Net als in de Côtes du Rhône wordt Viognier, Marsanne en Roussane veelvuldig gebruikt, maar je zal overal ook Chardonnay en Sauvignon Blanc vinden, en verspreid ook wat Picpoul, Grenache Blanc, Bourboulenc en andere minder gekende lokale variëteiten. Bovendien biedt Languedoc ook enkele interessante zoete wijnen, en de altijd feestelijke Crémant de Limoux.
Appellaties
Er zijn veel appellaties en sub-appellaties in Languedoc, te veel om allemaal op te sommen. Daarom volgt hier een snelle tour langs de grootste en meest gekende appellaties.
Minervois
Minervois is misschien wel de bekendste AOC (appellation d’origine contrôlée) in de Languedoc. De AOC omvat zowel rode, witte als rosé wijnen, en zelfs de bekende zoete Minervois Noble. Rode wijnen bestaan voor minstens 60% uit Syrah, Grenache, Mourvèdre en de zeldzame lokale Lledoner Pelut. Daarnaast kan er ook tot 40% Carignan en Cinsault in zitten. De witte wijnen zijn zeer divers, en kunnen gemaakt zijn van Vermentino, Roussanne, Marsanne, Bourboulenc en Grenache Blanc. Zowel de rode als de witte wijnen zijn nog steeds aan het evolueren, in positieve zin, en je kan al enkele pareltjes op de markt vinden met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.
Corbières
De andere grote AOC in Languedoc is Corbières. De rode wijnen hier zijn nog iets steviger dan die uit Minervois, met een rijke, kruidige smaak. In rode Corbières worden ongeveer dezelfde druiven gebruikt als in Minervois: Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan en Lledoner Pelut. De rosé uit Corbières wordt met dezelfde druiven gemaakt, in combinatie met Grenache Gris en Picpoul. De productie van witte wijn ligt een stuk lager, maar is aan het groeien. Witte wijnen worden van verschillende druiven gemaakt, waaronder Bourboulenc, Grenache Blanc, Maccabeu, Marsanne en Roussanne.
Picpoul de Pinet
Picpoul de Pinet is een andere belangrijke AOC in Languedoc, maar in tegenstelling tot Minervois en Corbières ligt de focus hier op witte wijnen. De wijnen uit Pinet staan bekend voor hun crispy frisheid, en de typische citrusgeuren. Binnen de AOC mag ook enkel de Picpoul druif gebruikt worden, een lokale rariteit die een zeer hoge aciditeit heeft, en die proef je ook in de wijn!
Limoux
Limoux is een relatief recente AOC, gecreëerd in 2003 voor witte en rode wijnen, maar de regio is al veel langer gekend voor de schuimwijnen die hier geproduceerd worden: de Blanquette de Limoux en de Crémant de Limoux. Blanquette is de lokale naam voor de Mauzac druivensoort, wat de voornaamste druif is in deze schuimwijn. Verder worden ook Chardonnay en Chenin blanc gebruikt. Crémant de Limoux is gelijkaardig aan de Blanquette, maar er wordt een groter percentage Chardonnay en Chenin Blanc gebruikt, en minder Mauzac.