Meteen naar de inhoud

Zeven euro en best lekker: Mezzacorona wit en rosé.

    Het is, toch af en toe, hoogzomer. Het seizoen van koude en aangebrande hapjes met vrienden in tuinen en op terrasjes. Het moment voor lichte, frisse dranken. Rosé is niet snel genoeg aan te slepen, witte wijn is al even populair.

    Wij gingen naar de supermarkt en kozen een witte en een rosé op basis van het etiket en de prijs. En proefden, geheel vrijwillig, de Mezzacorona Pinot Grigio en de Mezzacorona Pinot Grigio Rosé.

    Zomaar, omdat het kan. En omdat dit het soort wijnen zijn die we allemaal graag aankopen voor dergelijke gelegenheden: eenvoudige, correcte drink-weg-wijnen.

    Er valt veel te zeggen voor dit uit Trentino (Noord-Italië) afkomstige duo!

    Vooreerst: ze kosten beide zes euro negenennegentig. Dan weet je dat het geen monsters zijn met een smaakprofiel zo breed als de Grand Canyon of aan afdronk van eeuwig en drie dagen. Het zijn slobberwijnen, zou Ilja Gort zeggen, die geen buitengewone verwachtingen scheppen of uw aandacht opeisen. Maar ze vullen de voor- of late avond perfect aan zonder moeilijk te doen.

    Ze zien er ook gewoon leuk uit, naast elkaar. Zelfde etiket met verschillende kleur, eenvoudige tekening van wijnstokken met een (verschillende) gouden plukker als extra element om te benadrukken dat ze “raccolto a mano” zijn, met de hand geplukt.

    Biedt dat een grote meerwaarde? Wel, het is in elk geval een kwaliteit die in dit geval de prijs niet nadelig beïnvloedt. Manueel plukken wijst op selectie van de mooiere trossen tijdens de pluk, al kan je alle troep ook manueel in de manden gooien, maar dan investeer je wel veel energie zonder meerwaarde. Het zou moeten garanderen dat er niet te veel takjes, bladeren of zelfs een sporadisch klein diertje mee de pers ingaan.

    Er is dus al een kleine voorsprong op andere zeven-euro-wijnen! Ook het feit dat ze duurzaam werken zou je niet vermoeden aan de prijs, want dat blijft toch meer arbeidsintensief dan gewoon, klassiek, werken. Al is dat een vrij ruime omschrijving die op vanalles kan slaan, en ik moet toegeven dat ik dat niet ten gronde heb onderzocht. Dergelijke vermeldingen zijn ook niet aan regels of controle onderworpen. Soit, het zijn Italianen, we zullen ze dus maar geloven.

    Nog een wistjedatje voor we gaan proeven: het wijnbedrijf Mezzacorona is gevestigd in het stadje Mezzocorona. Iets om mee uit te pakken als de avond overgaat in een zwoele zomernacht?

    Ok, schroefdop af! Ja, die kunnen dus ook zo mee op het strand of iedere andere picknick-plek, want ze openen en sluiten zonder extra gereedschap.

    De bianco refereert aan perzik in de neus en voor de geoefende ruiker ook ananas. Zelf had ik notie van Granny Smith die enkele dagen in de koelkast ligt en dus wat minder zuur is. Of peer blijkbaar, maar die referentie is mij niet zo bekend. Bescheiden, ook de kleur die als zeer licht geel kan omschreven worden.

    Een medium structuur in de mond en een aangename afdronk, ik zou durven zeggen: een zeer geslaagde receptie, maar geen uitbundig dansfeest. Snapt u?

    Apero, antipasti, licht wit vlees, bescheiden vis (de smaak en bereidingswijze, bedoel ik), u weet wel. Daar gaat deze Mezzacorona perfect bij. Of bij toffe vrienden, in kleine koele glazen. In de zon, met een zacht briesje.

    Voor de rosé is het verhaal ongeveer hetzelfde: kwalitatief niets op aan te merken, maar verwacht er geen mirakels van. Goeie wijn die de juiste momenten alleen maar aangenamer maakt.

    Rozen in de neus, heel licht ook aardbei en kers, maar meer kleur dan geur (dank je, Alix). Sobere wijn, eerste smaak is zeer bescheiden maar evolueert in de mond en blijft aangenaam lang hangen. Zuren merk je pas in tweede instantie.

    Zou zo maar eens perfect de aardbeienrisotto van Davy kunnen accompagneren!

    Conclusie: de perfecte wijn voor zomerse momenten, uit de supermarkt. Delhaize Wevelgem in dit specifieke geval, maar elke supermarkt heeft dergelijke wijn staan.

    Niet om de bevriende sommelier mee omver te blazen, maar ook die zal beamen dat deze wijn waar voor zijn geld biedt en nooit voor conflicten zal zorgen.

    Correct zonder meer, dus. Meer moet dat niet zijn als het gezelschap, de locatie en de sfeer top zijn. En voor die prijs draai je graag nog een extra flesje open.

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    nl_NL