Een eerste raad die ik u kan meegeven: drink elke dag drie glazen wijn. Dan is er geen probleem. Kurk op de fles, rood op kamertemperatuur, wit in de koelkast, de dag erna de rest uitdrinken. Artikel klaar.
Als er wat verandert aan de wijn zal dat ten goede zijn. Tenzij u echt brol heeft gekocht, maar dan is het ook niet zo’n verlies om die in de afvoer te kappen.
Men heeft mij echter gezegd dat lang niet iedereen elke dag wijn drinkt?
Als we nu, puur hypothetisch, stellen dat u op maandag een fles wijn open doet en daar een of twee glazen van drinkt. En dan pas op donderdag overweegt opnieuw wijn te drinken.
Ik betwijfel het.
Maar mocht dit gebeuren, dan is, ongeacht de kleur van de wijn, de eerste stap hetzelfde: kurk erop en in de koelkast. Want kou zal het verouderingsproces vertragen en zelfs uw rode wijn zal, nadat die terug op kamertemperatuur is, smaken zoals hij de… woensdag zou hebben gesmaakt. Dus verwacht er geen mirakels van.
Ook niet onbelangrijk: de verhouding wijn en zuurstof in de fles. Als van de fles slechts een glas gedronken is zal de aanwezige zuurstof al bij al niet zoveel invloed hebben op de overgrote meerderheid wijn. Is de fles echter meer dan half leeg, dan zal de invloed veel bepalender zijn en jonge wijn op korte termijn, lees: een dag, compleet naar de knoppen helpen.
Ik heb het eerlijk gezegd nooit geprobeerd, maar theoretisch gesproken zou u de wijn in een kleiner flesje of potje kunnen doen als remedie. Maar ziet u zichzelf al een glas wijn uitschenken uit een Tupperware doos?
En alle beschikbare hulpmiddeltjes hebben uiteraard hun invloed, het is maar de vraag of die “invloed” de moeite van de aankoop waard is.
Goed nieuws: kwaliteitswijn zal er meestal wel bij varen wat zuurstof op te nemen. U zal merken dat de wijn zachter wordt, de smaken minder uitgesproken en meer verweven door elkaar. De wijn is dan in feite op korte tijd enkele jaren ouder geworden door oxidatie, invloed van zuurstof op wijn, en als die daar tegen kan heb je meteen een mooi product in balans om van te genieten.
Maar dat is enkel het geval met stevige wijnen met bewaarpotentieel. Een jong wijntje van vijf-zes euro zal eerder smaak verliezen in datzelfde proces. En vlak afsmaken.
Milo’s regel:
Sprankelende wijn moet binnen de twee uur uit. Geen uitzonderingen.
Witte en rosé wijn kan, mits bewaard in de koelkast, enkele dagen op smaak blijven als de fles meer dan half vol is. Anders, uitdrinken die handel.
Rood mag, eventueel, een dag open staan (lees: met de kurk erop).
Dure rode wijn, die dus voordeel zou hebben bij het laten open staan zal, via de karaf om hetzelfde effect te bereiken, de gelegenheid niet overleven. Gewoon, omdat die dan zo lekker is. En wie weet wat we morgen aan de hand hebben…