Stel: net als zoveel mensen lust u wel eens graag een glas en geniet u van leuke combinaties met gerechten op restaurant.
Maar eenmaal in de winkel, als al die flessen u aankijken en smeken om meegenomen te worden, heeft u geen idee wat te proberen. Behalve, nog maar eens, die wijn die u altijd al meenam.
Er zijn veel manieren om wijn te kiezen: op basis van de prijs, het etiket, de promo, de winkel, het advies, uw gemoed of het ongemeen harde oordeel van de personen waarmee u die wijn gaat delen.
Logischer zou zijn als dat gebeurt op basis van wat u lekker vindt, en in tweede instantie gerelateerd aan de gelegenheid.
Laat ons beginnen met een vanzelfsprekende vraag: “Welke wijn drinkt u graag?”
Wij kunnen daar ondertussen op antwoorden, maar we kunnen begrijpen dat u daar niet zoveel tijd in wil steken als wij… Dus enkele waardige alternatieven, beperkt in nodige tijd, optimaal qua beleving.
Heeft u een vijftal vrienden?
Kennissen, misschien?
Collega’s eventueel?
Familie desnoods…*
Ideaal! Spreek een plaats en een tijdstip af waarop u gezamenlijk wijnen gaat proeven. Leg daarna een thema vast. Mogelijkheden genoeg: Zuid-Franse rode wijn, Chardonnay, Nieuwe Wereld rosé, rood en minder dan drie jaar oud, blend met Chenin Blanc, wit tussen 15 en 20$… Noem maar op!
Elk brengt een fles mee, op temperatuur en in aluminiumfolie gewikkeld: temperatuur stabiel en onherkenbaar. Ja, er bestaan daar speciale wijnkousen voor en dat werkt ook prima, maar laat ons nu maar concentreren op de wijn.
De ene na de andere fles wordt geproefd, besproken, herproefd en herbesproken. Daarna herbeginnen we, het zal wel duidelijk zijn dat je geen grote glazen schenkt, en op basis van de ervaringen met de andere wijnen zullen er nieuwe aandachtspunten zijn, andere smaakervaringen en afwijkende conclusies.
Daarna worden alle flessen geïdentificeerd en kan u bepalen welke het meest bevalt, welke het minst, welke u eventueel met bepaalde gerechten kan combineren en welke wijnen u nooit zelf zal kopen.
Zes gewone glazen, twaalf proefhoeveelheden, dat weten we ondertussen? Dus is vijf of zes personen ideaal. Ook qua hoeveelheid om correct te evalueren…
Tip: het is altijd interessant als er iemand bij is met culinaire kennis. Ook als u niets geeft om foodpairing kan dit interessante inzichten geven. Het is ook niet de bedoeling dat u alles noteert en studeert. Geloof me, wat u genoeg bevalt zal u wel onthouden. De rest mag weg, want er valt nog veel te proeven!
En als u echt met niemand overeenkomt…
Of gewoon niet de juiste vrienden hebt voor het bovenstaande.
Of u heeft die proeverijen gedaan met vrienden en wil nu uw horizon verbreden, dan kan u commerciële proeverijen bezoeken. Wijnhandelaars doen steevast degustaties in het voorjaar en in het najaar. Bedoeling is uiteraard te verkopen, maar een verplichting is er niet. Zaakjes zijn er meestal wel te doen, doe er uw voordeel mee als u overtuigd bent van uw keuze.
Ons advies: begin met wijnhandelaars die een breed assortiment aanbieden. Die Franse, Italiaanse, Australische, Spaanse, Duitse, Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Oostenrijkse… wijnen verkopen en laten proeven. Zo leert u wat er op de markt is en wat zo’n beetje de kenmerken zijn per land of streek.
Die spuugbakken staan er niet voor bloemen!
Als u tien of meer wijnen wil proeven kan u best de meeste uitspuwen. Er zullen er altijd zijn die ok zijn (uitspuwen!) en enkele die u omver blazen. Die laatste kan u dan met een gerust hart doorslikken.
Als er stokbrood of een alternatief staat is dat zeer aan te raden. Het zal uw mond reinigen en uw maag wat vaste vulling geven. Tapa’s en dergelijke beïnvloeden uw smaakpapillen en zijn best te vermijden, tenzij u al even niets meer heeft gegeten…
Luister ook naar de commentaren, zowel van de mensen van de winkel als van de proevers. Die eersten zullen wel weten wat ze vertellen en daar steekt u wat van op. De proevers durven ze wel eens “tegen de muur slaan” (West-Vlaams voor foute dingen vertellen). Maar als het niet leerrijk is, dan is het wel amusant. Zeker als ze enkele wijnen terdege hebben geproefd. U leert altijd wel iets, al is het een referentie naar een aroma waar u zelf niet eerder aan dacht.
Wees gewaarschuwd, het is met wijn zoals met alles: hoe meer u erover weet, hoe meer u beseft hoe weinig u nog maar weet…
Nadat u wijnen uit alle streken hebt geproefd heeft u al een beetje een idee waar uw voorkeur ligt. Bevallen zowel de Barolo als de Chianti? Dan misschien eens een puur Italiaanse degustazione meepakken. Of valt u meer voor rechttoe rechtaan uit Australië? Keuze te over bij een specialist in Nieuwe Wereldwijnen. Misschien heeft u wel iets met de frisheid van Duitse en Oostenrijkse wijnen? Ook die worden naast mekaar geproefd. De onbekende druivensoorten en typische smaken uit Portugal spreken u aan? Daar zijn thema-degustaties rond! Of eerder een klassieke Franse voorkeur? Dan worden de degustatieperiodes drukke tijden, want u kan die op elke hoek van de straat proeven (bij manier van spreken, hé…)!
En als u daar, zoals Milo, tevreden mee bent, dan bent u al een heel eind geschoven. En kan u uw eigen smaak omschrijven, weet u waar u niet per sé warm van wordt, kan u inschatten welke soort wijn welk gerecht goed accompagneert en, vooral, welke wijnen/streken/druiven/regio’s u nog moet ontdekken.
Niets belet echter, zoals Davy, dan de boeken in de duiken, opzoekingen te doen op internet, “le nez du vin” te bestuderen, cursussen met heuse examens te volgen en de kennis verder uit te breiden.
Als het u maar plezier bezorgt, want daar gaat wijn toch over?!
de wijnproever
* : tegen bescheiden betaling kunnen we desgewenst wel voor figuranten zorgen.